Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem, ook wel zomereczeem genoemd, is een uiterst vervelende aandoening bij paarden. Overgevoelige paarden krijgen vervolgens enorme jeuk. Door de jeuk schuren veel paarden onophoudelijk. Wat is staart- en maneneczeem, wat is de oorzaak en hoe kan je het paard behandelen?

Wat is staart en maneneczeem?

titelstreep-left

 

Staart- en maneneczeem (zomereczeem) komt door een overgevoeligheid van het paard voor een stofje in het speeksel van de Culicoïdes mug. Dit mugje steekt het paard op plekken waar hij gemakkelijk bij de huid kan, voornamelijk bij de staartaanzet en manenkam. Overgevoelige paarden krijgen vervolgens enorme jeuk. Door de jeuk schuren veel paarden onophoudelijk. De huid wordt daardoor dik en schilferig, de haren breken af en onder de huid hoopt zich vocht op. Met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, vooral tussen de manen en bij de staart.

Symptomen S.M.E

titelstreep-left

 

Door het schuren ontstaan kleine wondjes, waarin allerlei bacteriën binnen kunnen dringen waardoor de huid vaak ook nog ontstoken raakt.

 • Hevige jeuk
 • Schuren aan staart en manen
 • Afgebroken staart en manen
 • Kale plekken
 • Verdikte huid van manenkam en staartwortel
 • Open wonden op staart en manen

De oorzaak van staart en manen eczeem

titelstreep-left

 

 • Culicoides mug (knut)
 • Erfelijke aanleg van het paard
 • Voeding en spijsvertering
 • Algemene conditie van het dier
 • Muggen

  De Culicoïdes muggen, ook wel knutten of kriebelmuggen genoemd, leggen hun eieren in water en komen dus veel voor in de buurt van stilstaand water, bomen en struikgewas. De mugjes zijn van maart tot eind september vooral actief in de schemering, tijdens zonsopgang en zonsondergang, en dan vooral bij vochtig, warm en windstil weer. De muggen houden niet van zonlicht, regen en wind.

   

  Erfelijke aanleg

  Zomereczeem is erfelijk en niet besmettelijk. Het geslacht van het paard heeft geen invloed. Het ene ras heeft meer erfelijke aanleg voor deze allergie dan het andere. Zo zijn de koudbloedrassen, als Fjorden, Haflingers, IJslanders en Shetlanders, gevoeliger dan warmbloedpaarden.

  Meestal ontwikkelt de allergie zich vanaf het tweede levensjaar. Wanneer een paard een allergie ontwikkeld heeft, dan komt deze waarschijnlijk elk jaar terug en vaak in ernstigere mate.

   

  Voeding en spijsvertering

  Vanuit de darmen worden voedingsstoffen, maar ook afvalstoffen in het bloed opgenomen. Als het bloed veel afvalstoffen bevat is het dier gevoeliger voor problemen met de huid. Hierdoor kan het lichaam minder van de lichaamsvreemde stoffen van de mugjes afvoeren en verwerken en wordt het paard dus langer blootgesteld aan deze stoffen. Dit vergroot de kans op allergische reacties. Fibra Anti-itch voeder helpt van binnenuit om zomereczeem te voorkomen. Het reinigt het lichaam en voert actief afvalstoffen af. Daarnaast zorgt het voor een gezond verteringsstelsel en ondersteund het de huid.

   

  Algemene conditie

  Hoe beter de algehele conditie van het paard, hoe minder last van zomereczeem.

  Een goed doorvoed gezond paard heeft veel meer weerstand tegen maneneczeem dan een heel mager paard. Een paard dat veel last heeft van stress is ook gevoeliger. De conditie van de huid speelt eveneens een rol. Een droge of geïrriteerde huid is extra kwetsbaar. Daarnaast is het zo dat een te dik paard meer moeite heeft om de problemen in de huid op te lossen.

  Hoe te behandelen

  titelstreep-left

   

  Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook bij staart en manen eczeem. De beste behandeling voor paarden met zomereczeem is voorkomen dat ze worden gestoken door een combinatie van de volgende opties:

  • Opstallen tijdens de schemer
. Zet het paard tijdens zonsopgang en zonsondergang op stal. De muggen zijn vooral actief in de schemer en bijten vooral rond dit tijdstip.
  • Open en winderige weide
. Zet het paard in een open winderige vlaktes. Muggen houden hier niet van.
  • Voeren van supplementen. Fibra Anti-Itch zorgt dat het paard weer dichter bij zijn natuurlijke gedrag komt te staan en ondersteunt het lichaam ter voorkoming van staart- en maneneczeem. Fibra Anti-Itch is een zeer hoogwaardig en natuurlijk voeder voor je paard en dus samengesteld uit uitsluitend hoogwaardige grondstoffen
  • Fibra Anti-itch crème. Voorkom staart- en maneneczeem met Fibra Anti-itch crème. Breng de Fibra Anti-itch paardencrème aan op de schuurplekken. Het verzacht en herstelt de huid, neemt de jeuk weg en houdt de mugjes op afstand.

  “Geef je paard de zorg die het verdient”